de Emil HĂLĂŞTUAN
Atelierul teatral ce funcţionează în cadrul Centrului Raţiu pentru Democraţie din Turda îşi reia activităţile cu public, întrerupte după întîlnirea anuală a membrilor familiei Raţiu, ce are loc anual, la începutul lunii iunie.
În această săptămînă, Atelierul teatral „Ion Raţiu” va începe seria de spectacole pentru elevii celor şase licee din Turda, cu „Jocul de-a joaca”, adaptare de Radu Botar, după piesa „Experimentul” de Ion Băieşu. Cu această ocazie, vineri, 14 octombrie, la ora 17, cînd va avea loc primul spectacol, la sediul CRD, din Piaţa 1 Decembrie 1918 nr. 1, Turda, va reapare pe scenă actorul Cornel Miron, coordonatorul atelierului teatral. Alături de acesta, din distribuţie mai fac parte Mihaela Trif şi Ştefan Salanki, elevi la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, respectiv la Colegiul pentru Resurse Naturale şi Servicii „ Emil Negruţiu”, ambele din Turda. Regia spectacolului aparţine autorului adaptării, actorul Radu Botar, de la Teatrul de Nord Satu-Mare.
Coordonatorul atelierului teatral „Ion Raţiu” actorul Cornel Miron, a precizat că în această săptămînă va începe şi campania de recrutare a viitorilor voluntari, pentru completarea trupei de teatru amator de la Centrul Raţiu pentru Democraţie. Pot deveni membrii ai trupei oricare persoane care vor să înveţe cîte ceva despre profesia de actor, dar campania îi vizează, îndeosebi pe elevii de liceu, sau pe cei care au absolvit liceul în ultimii doi – trei ani, a mai adăugat Cornel Miron. „După refacerea trupei intenţionăm să jucăm piesa Visul unei nopţi de vară (fragmente) de William Shakespeare, în comunele învecinate cu Turda” a declarat coordonatorul Atelierului teatral „Ion Raţiu”.
În luna decembrie, în cadrul campaniilor „Dăruieşte aproapelui tău” şi „Crăciun pentru copiii”, organizate de asemenea în cadrul CRD, membrii atelierului teatral vor susţine spectacole cu o adaptare a lui Aurel Ştefănescu, după povestea „Crăiasa Zăpezii” de Hans Cristian Andersen. Trupa Atelierului teatral „Ion Raţiu” va juca scurte scenete, în locuri publice din Turda, pentru a sprijini astfel campaniile derulate de CRD pentru combaterea violenţei. „Scenetele se vor desfăşura după tiparele teatrului-forum sau cele ale teatrului interactiv, pentru că trecătorii, ce vor forma publicul ocazional, vor fi invitaţi să intervină, pentru a schimba cursul acţiunii perzentate în scenete, aşa cum consideră ei de cuviinţă. Totodată, sperăm că acele scenete vor contribui la înfiriparea unor dezbateri ad-hoc despre violenţa domestică sau cea stradală, la a căror combatere dorim să contribuim, prin intermediul campaniilor derulate de CRD în acest sens”a mai adăugat Cornel Miron.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu