joi, 6 octombrie 2011

Situaţia societăţii „Domeniul Public SA agită spiritele la Turda

de Emil HĂLĂŞTUAN
Pe ce s-au cheltuit 6,2 milioane de euro, a vrut să ştie consilierul Doru Anca, referindu-se la modernizarea şi reabilitarea unor străzi din Turda, lucrare executată de societatea comercială „Domeniul Public” SA, în baza unui contract încheiat în 2009 cu Primăria Turda. Potrivit situaţiei prezentate de către primarul Turzii, Tudor Ştefănie, în cursul şedinţei ordinare din luna august a forului deliberativ turdean, societatea comercială „Domeniul Public” al cărei unic acţionar este Consiliul local, a reabilitat 19 străzi, în lungime totală de peste 9 mii de metri, în cazul cărora s-au recepţionat lucrările şi încă cinci străzi pentru care urma să se facă recepţia. Lucrările s-au plătit cu bani împrumutaţi în acest scop de autorităţile turdene.


Doru Anca a vrut să ştie cum s-au cheltuit 6,2 milioane de euro, din cele 10 milioane de euro împrumutate, mai ales că acest credit se va rambursa din veniturile bugetului local, adică din banii plătiţi de contribuabilii turdeni. O situaţie din care să reiasă limpede cum şi pe ce s-au cheltuit peste şase milioane de euro, nu a prezentat nimeni pînă acum. Dar şi în acest caz proverbul „nu iese fum fără foc” pare să îşi demonstreze valabilitatea.
După ce atît Doru Anca (PRM) cît şi preşedintele organizaţiei turdene a PSD, Cristian Matei, de asemenea consilier local, au cerut, în mod public, conducerii societăţii comerciale „Domeniul Public” un raport clar despre felul în care s-au cheltuit banii împrumutaţi de autorităţi pentru a plăti lucrările de modernizare şi reabilitare a unor străzi din Turda, în luna mai a avut loc şi un protest spontan al unei părţi dintre angajaţii societăţii comerciale „Domeniul Public” SA, cărora salariile le-au fost micşorate drastic, cu mult sub nivelul minim pe economie, în mod nejustificat, după cum au apreciat nemulţumiţii la acea vreme.
Mai departe, în luna iulie, în pofida tuturor semnelor de întrebare ce planau asupra modului în care membrii Consiliului de Administraţie au înţeles să conducă societatea „Domeniul Public”, forul deliberativ local a decis să prelungească mandatul acestora cu încă un an, pînă în iulie 2012. În luna august, Radu Nechita, directorul general al societăţii comerciale „Domeniul Public” a plecat din post, pentru că mandatul său s-a încheiat, după cum susţinea exdirectorul într-un articol din ziarul local. Abia în şedinţa extraordinară de luni, 3 octombrie, membrii forului deliberativ turdean au aprobat numirea lui Ioan Chiş, de la PD-L, ca succesor al lui Nechita în Consiliul de Administraţie de la societatea comercială Domeniul Public. După toate probabilităţile, Chiş, fost şef la APIA Turda îi va urma lui Radu Nechita şi în postul de director general al societăţii comerciale „Domeniul Public” SA.
Deşi în şedinţa de luni a Consiliului local s-a decis ca auditul din cadrul Primăriei Turda să facă un control financiar la societatea „Domeniul Public”, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, 6 octombrie, consilierul Doru Anca a declarat că va cere auditarea financiară a societăţii comerciale „Domeniul Public” de „o firmă neutră, întrucît primăria este parte într-un contract cu societatea comercială ce urmează să fie verificată”. De asemenea, Doru Anca a cerut revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie de la „Domeniul Public” SA.
Potrivit contabilului-şef al societăţii comerciale „Domeniul Public”, Liviu Cernea, citat de către Doru Anca, pentru lucrările de modernizare a unor străzi din Turda, parţial recepţionate, primăria ar mai avea de plătit încă 3,7 milioane de lei, adică peste 850 de mii de euro.
Aşadar, asfaltarea a circa o treime din totalul străzilor afectate de lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi de canalizare din Turda costă în jur de 7 milioane de euro, în varianta executantului, respectiv societatea comercială „Domeniul Public” SA. Din calculele făcute de Doru Anca, reiese că un kilometru de stradă asfaltată a costat în jur de 730 de mii de euro. Trebuie menţionat însă că socotelile preşedintelui organizaţiei PRM Turda au un rezultat discutabil, atît timp cît nu se ştie cu precizie ce lucrări a executat societatea comercială „Domeniul Public” SA. Chiar dacă se aplică „metoda Pristanda” din piesa „O scrisoare pierdută” de Ioan Luca Caragiale şi cu toată îngăduinţa de care ar da dovadă un potenţial „conu Fănică” în varianta „Domeniul Public” asfaltarea cîtorva zeci de străzi din Turda pare să aibă preţuri demne de punga vreunui nabab al petrolului şi nu de bugetul unui municipiu cu ceva mai mult de 50 de mii de locuitori, din România de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu