marți, 18 octombrie 2011

Locuinţe proaspăt reparate, pentru 300 de ţigani din Turda

de Emil HĂLĂŞTUAN
În curînd, peste 300 de rromi din Turda vor locui în case renovate, iar într-un viitor apropiat aceştia vor beneficia de energie electrică pentru iluminatul locuinţelor, produsă prin intermediul panourilor solare.
Lucrările de reabilitare a două imobile, situate în Turda, pe strada Arieşului, derulate de organizaţia turdeană a Partidei Rromilor, împreună cu fundaţia belgiană “Merge” se apropie de sfîrşit. Consilierul local Mihali Berci, preşedinte al organizaţiei din Turda a Partidei Rromilor, spune că lucrările, al căror cost total se ridică la circa 80 de mii de euro, sînt finalizate în proporţie de 80 la sută. “Dacă materialele necesare pentru tencuieli vor sosi în timp util, lucrările de reabilitare ale celor două imobile se vor încheia în cel mult două sau trei săptămîni”, a precizat Mihali Berci. Fundaţia belgiană “Merge” finanţatorul lucrărilor, a preferat să aducă din Franţa materialele necesare reabilitării celor două imobile. La executarea lucrărilor, pentru a căror manoperă s-au plătit în jur de 30 de mii de euro, au participat, ca voluntari şi cîţiva dintre beneficiari, membri ai comunităţii ţiganilor din Colonia “Ciment” Turda.
Graţie aceleiaşi fundaţii belgiene “Merge” o parte dintre locuitorii Coloniei “Ciment” vor beneficia, în curînd, de energie electric pentru iluminarea locuinţelor, produsă cu ajutorul panourilor solare. Deocamdată nu se ştie cite locuinţe vor putea fi racordate la această sursă de energie electrică, a menţionat Mihali Berci. Preşedintele organizaţiei turdene a Partidei Rromilor are îndoieli în ceea ce priveşte durata de viaţă a panourilor solare, într-un cartier locuit, cu preponderenţă, de către membri ai etniei rrome. “Nu ştiu cât o să reziste panourile acolo. Trebuie să recunoştem că rromii mai au multe de învăţat, pentru a ajunge să nu distrugă astfel de dotări” a recunoscut Mihali Berci.
Pentru colectarea fondurilor necesare finanţării lucrărilor de reabilitare a celor circa 30 de locuinţe, în care trăiesc, în medie, cite zece persoane, fundaţia belgiană “Merge” a organizat, în cursul anului 2009, o expoziţie de artă plastică la care au participat în jur de 80 de pictori din aproape toate ţările europene.Graţie relaţiilor de colaborare stabilite de mai mult timp între organizaţia neguvernamentală belgiană şi Fundaţia Caritabilă “Sfîntul Daniel” din Turda, condusă de către Daniela Constantinescu, la expoziţia de la Bruxelles au participat şi cîţiva artişti plastici turdeni.Sumele obţinute de către expozanţi, prin vînzarea tablourilor, au fost donate fundaţiei belgiene “Merge” în vederea concretizării proiectului derulat de aceasta în Colonia “Ciment”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu