de Emil HĂLĂŞTUAN
O nouă asociaţie a sporit la circa 40 numărul orgnizaţiilor neguvernamentale ce activează la Turda. Săptămâna trecută „Tour d’Art” s-a lansat oficial pe „piaţa” ong-urilor turdene.
Asociaţia, condusă de către Sonia Cojan, are ca scop „realizarea, sprijinirea şi promovarea manifestărilor cultural-artistice, din domeniile muzicii, dansului, coregrafiei, artelor plastice, teatrului, cinematografiei, televiziunii, literaturii şi arhitecturii”. În discursul rostit cu ocazia lansării oficiale, eveniment petrecut joi, 28 aprilie, preşedintele „Tour d’Art”, Sonia Cojan, a mai spus că astfel se vizeză „stimularea interesului public pentru temele cultural-artistice, pentru dialog şi dezbatere, respectiv favorizarea schimbului de idei”.
În ceea ce priveşte denumirea noii asociaţii, Sonia Cojan a explicat-o astfel: „În condiţiile în care astăzi suntem asaltaţi şi agasaţi de o serie de informaţii redundante, toţi am considerat necesar şi util pentru Turda acest refugiu, sugerat de turn”
Deocamdată, asociaţia „Tour d’Art” a iniţiat cursuri de muzică, balet, dansuri de societate, dansuri populare şi fotografie artistică. Totodată, spaţiul unde se desfăşoară aceste activităţi, situat în centrul Turzii, serveşte şi pentru organizarea expoziţiilor de artă plastică.
Printre colaboratorii asociaţiei se află profesorii Elena Lungu şi Marius Hoca, de la Şcoala de Muzică „Augustin Bena”, respectiv de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, ambele din Cluj-Napoca, Roland Podar, şeful compartimentului de balet al Operei Naţionale Române din Cluj- Napoca, Andrei Mocian, care susţine cursurile de dansuri populare şi regizorul Ovidiu Cosac, pentru fotografie artistică, respectiv teatru.
Cu ocazia lansării asociaţiei „Tour d”Art”, cei şase copii din Turda, pregătiţi de către profesorii Elena Lungu şi Marius Hoca, respectiv Aida Cristea (vioară şi pian), David Buduleac (vilooncel şi pian), Kiss Kinga (oboi), Cătălin Petre (clarinet şi pian), Alina Răcean (voce) şi Farkas Robert (chitară, voce şi pian), au susţinut un recital apreciat de cele circa 90 de poersoane care au luat parte la eveniment.
Deşi invitat la acest eveniment, desffăşurat joi, 28 aprilie, cu începere de la ora 18, primarul Turzii, Tudor Ştefăme, nu a onorat cu prezenţa sa lansarea oficială a asociaţiei „Tour d”Art”. De altfel, potrivit unor surse apropiate primarului turdean, Ştefănie nu ar vedea cu ochi buni apariţia unor grupări de acest gen. De exemplu, conform aceloraşi surse, iniţiatorii întâlnirilor colocviale, ar face parte din “cuibul” de la casa Zăhan.
Realitatea este că la Turda au răsărit germenii rezistenţei prin cultură, iar puterea locală, portocalie ca şi cea de la Bucureşti, manifestă suficiente tendinţe autoritariste încât să fie deranjată de orice fel de idei şi opinii ce nu se înscriu în şablonul impus de partidul-stat păstorit de Traian Băsescu.
Atitudinea “portocaliilor”, subordonată axiomei staliniste “Cine nu-i cu noi este împotriva noastră” ilustrează primitivismul politic de care România nu a scăpat nici după 21 de ani de la căderea regimului dictatorial al lui Ceauşescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu