marți, 3 mai 2011
Scumpiri de primăvară
de Emil HĂLĂŞTUAN
Din această lună, transportul urban de călători din Turda se va scumpi. În şedinţa extraordinară de luni, 2 mai, membrii forului deliberativ turdean au aprobat majorarea tarifelor pentru biletele de călătorie eliberate de Societatea de Transport Public Alba Iulia (STP), operatorul care prestează serviciul de transport urban de persoane la Turda. Astfel, preţul unei călătorii pe traseele transportului public urban va creşte, de la 1,50 la 2 lei. Dacă pentru un bilet dus-întors se plăteau 2,50 lei, după intrarea în vigoare a hotărârii adoptate luni, 2 mai, de forul deliberativ turdean, acesta va costa 3,60 lei.
Preţul celor trei variante ale abonamentelor lunare, ce permiteau efectuarea de călătorii de lunea până vinerea, pe una, două sau pe toate liniile de transport urban din Turda, s-a uniformizat. Astfel, aceste abonamente vor costa 60 de lei, lunar, eliminîndu-se tarifele diferenţiate practicate până acum de STP Alba Iulia. Prin această unificare a tarifelor, preţul abonamentului pentru o linie creşte, de la 37 la 60 de lei, preţul abonamentului pentru două linii rămâne neschimbat, iar preţul unui abonament lunar pe toate liniile, scade, de la 75 la 60 de lei.
În mod identic se va proceda şi cu tarifele percepute pentru abonamentele lunare, ce dădeau dreptul posesorilor să circule, de lunea până duminca, pe traseele transportului urban de călători din Turda. Astfel, potrivit hotărârii adoptate în acest sens de consiliul local, în locul tarifelor de 42, 75 şi 100 de lei, preţul practicat până acum, un asemenea abonament va costa 70 de lei.
Prin adoptarea noilor tarife, transportul urban de călători din Turda devine mai scump decât la Cluj-Napoca, unde un bilet de călătorie costă 1,75 lei. La Râmnicu-Vîlcea, Tulcea şi Suceava, unde un bilet costă 2 lei, se practică acelaşi tarif ca şi la Turda, dar în Iaşi, Satu Mare, Bârlad, Bacău sau Piteşti, unde preţul biletelor este de 1,8 sau 1,9 lei, pentru o călătorie, transportul urban de călători este, de asemenea, mai ieftin decât la Turda.
Potrivit solicitării STP, noile tarife vor intra în vigoare din 9 mai.
Modificarea tarifelor a fost determinată de creşterea ratei inflaţiei, de majorarea preţurilor la carburanţi şi piese de schimb şi de modificarea TVA, de la 19 la 24 la sută, se precizează în expunerea de motive anexată solicitării de majorare a tarifelor, adresată de STP Alba Iulia forului deliberativ turdean.
Consilierul Doru Anca susţine că va solicita Tribunalului Cluj, Secţia de Contencios Administrativ, anularea hotărârii prin care forul deliberativ turdean a dispus aprobarea noilor tarife practicate de operatorul de transport public urban de cîălători din Turda. Doru Anca impută luarea în calcul, la stabilirea noilor tarife, a creşterii totale a inflaţiei pentru anii 2008 – 2010, deoarece STP Alba Iulia efectuează serviciul de transport urban de călători la Turda numai de la începutul lunii aprilie 2010.
De acord cu Doru Anca s-au declarat şi consilierii Lucian Cordiş, respectiv Mircea Pîrv, care, după încheierea şedinţei au fost „traşi de mânecă” de primarul Turzii, Tudor Ştefănie, din cauză că s-au dovedit solidari cu singurul consilier aflat în disonanţă cu „corul aplaudacilor”, în care s-a metamorfozat forul deliberativ turdean, intrat sub papucul autoritarismului portocaliu, practicat la Turda de primar, cu sprijinul celor zece reprezentanţi ai PD –L în Consiliul local. Aceştia se poartă ca un adevărat „cor al robilor” şi nu ies niciodată din cuvântul şefului de partid, Tudor Ştefănie. Tăcerea „corului robilor” s-a dovedit neproductivă în numeroase ocazii, deoarece instanţele de judecată au anulat mai multe hotărâri adoptate de consiliul portocaliu al Turzii în actualul mandat.
Cel mai recent exemplu îl constituie anularea taxei de salubritate, adoptată în decembrie 2010, cu complicitatea tacită a „contingentului portocaliu” şi a „plutoanelor auxiliare” ce fac sluj în faţa mai-marilor zilei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cum raspundeti acuzatiilor care vi le aduce Gelu.
RăspundețiȘtergere1. Despre povestea cu demisia mea: Gelu Florea a scris ca am fost dat afara, dar cand a facut-o pe mine nu m-a intrebat care este situatia. La Antena III s-a spus ca mi-am pierdut locul de munca. Daca Gelu a inteles din asta ca am fost dat afara este treaba lui. Am scris in Ziarul 21 ce si cum. Gelu Florea sustine ca citeste tot ce se scrie in presa locala, ca asa procedeaza un profesionist. Sa nu fi stiut de pozitia mea, exprimata prin intermediul Ziarului 21?
RăspundețiȘtergere2. In legatura cu articolul "Scumpiri de primavara" in ziarul "Faclia de Cluj" acesta a fost publicat asa cum l-am trimis eu. Dupa ce am expediat mai-ul cu articolul respectiv la redactia "Faclia" mi-a telefonat consilierul Doru Anca, sa imi spuna ca va ataca in contencios administrativ hotararea prin care s-a aprobat modificarea tarifelor pentru transportul urban de calatori din Turda.
3. Voi posta, sper ca in viitorul apropiat, o analiza a hotararilor pe care forul delibarativ turdean le-a luat in actualul mandat si care ulteriuor au fost anulate.
4. In ceea ce priveste parerile lui Gelu Florea despre ceilalti jurnalisti turdeni, in cazul de fata despre mine, eu cred ca ar trebui fie sa se abtina si sa-i lase pe cititori sa se pronunte, fie sa se lase de presa. Ca asa fac, bunaoara artistii plasticii: Ori picteaza, ori critica.