de Emil HĂLĂŞTUAN
În 29 august 2001, specialişti din Ministerele Mediului şi Apărării Naţionale, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor judeţene Cluj şi ai Primăriei Turda, au discutat despre eventualele soluţii de anihilare a deşeurilor periculoase aflate în cele şapte depozite descoperite la Turda şi în jurul oraşului.
Procesul verbal din 2001 atrage atenţia asupra faptului că în Turda şi în vecinătatea ei s-au identificat 7 ha de teren, unde se află cica 60,000 de tone de deşeuri chimice periculoase, pe următoarele amplasamente:
- Depozit Batal Arieş - 14,800 tone
- Depozit Constructorul - 13,300 tone
- Depozit Poşta Rât - 18,500 tone
- Depozit DN1 - 13,800 tone
- Depozit fostele ferme Avicola
- Depozit mal drept Arieş – zona din spatele stadionului municipal
Exact peste şase ani după întâlnirea din , în 29 august 2007, o comisie formată din reprezentanţi ai Inspectoratului judeţean Cluj pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Garda de Mediu, s-a deplasat pe perimetrul fostelor Uzine Chimice din Turda. În raportul de constatare semnat de către membrii comisiei, scrie: “Pe platforma fostei Uzine Chimice Turda nu există nici o persoană care să răspundă de access au paza amplasamentului, … accesul fiind liber pentru oricine vrea să intre pe amplasament”. În nota de constatare se mai specifică: “Secţia de electroliză este la această dată într-o stare avansată de degradare, rămânând în picioare doar structura de rezistenţă şi o parte din acoperiş, prezentând risc de prăbuşire în orice moment. În interiorul secţiei electroliză, sub dărâmăturile existente şi la suprafaţă, s-a constata prezenţa mercurului metalic, sub formă de biluţe sau picături”.
Întrucât reţeaua de canalizare a uzi8nelor chimice a fost distrusă în totalitate, când apele Arieşului cresc zona este inundată şi astfel, apele râului pot fi contaminate cu mercur, s-a mai precizat în finalul notei de constatare.
Singurul depozit decontaminat, de către Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, a fost cel situat pe DN 1.
Deşi, în urma difuzării anchetei la Antena 3, autorităţile locale au susţinut că nu există niciun pericol de contaminare a râului Arieş cu mercur sau HCH această problemă a fost luată în discuţie încă din 2001, “Astfel, depozitul de pe malul stâng al Arieşului – zona Poşta Rât – nu implică probleme de adâncime ci de freatic, pânza de apă freatică fiind foarte aproape de suprafaţă.”
Mai mult decât atât, problema contaminării cu HCH şi mercur a pânzei de apă freatică a fost sesizată şi de alte instituţii – Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Cluj, Agenţia de Protecţia Mediului Cluj şi Garda Naţională de Mediu Cluj, încă din 2007.
Proiectele interminabile ale administraţiei locale Turda privind decontaminarea zonei au început în anul 2000, dar niciunul nu a fost finalizat până azi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu