marți, 7 februarie 2012

Liderii opoziţiei turdene, despre demisia premierului Emil Boc:

„Un gest tardiv şi impus”
de Emil HĂLĂŞTUAN
Această categorisire îi aparţine preşedintelui organizaţiei liberalilor turdeni, profesorul universitar Călin Felezeu. Comentînd demisia premierului Emil Boc, Felezeu consideră că trebuia să fie o demisie de onoare dar „îmi este teamă că a fost una impusă”. Călin Felezeu invocă drept temei principal al acestei opinii declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că încă din luna decembrie a discutat cu Boc despre posibilitatea demisiei acestuia din funcţia de şef al guvernului.
Demisia era un gest aşteptat. „Era mai bine pentru imaginea sa politică, dacă Boc se retrăgea mai devreme” susţine liderul liberalilor turdeni, Călin Felezeu. Dar atitudinea fostului premier nu îl ajută în acest sens, nici acum. Felezeu consideră că, prin declaraţiile făcute după anunţarea demisiei Boc se victimizează. „Din ceea ce spune Boc, rezultă că a fost un erou care s-a sacrificat pentru binele ţării, ceea ce nu este corect”, apreciază Călin Felezeu.
Preşedintele PNL Turda consideră că demisia lui Boc nu a adus nimic nou, iar situaţia rămîne aceeaşi. „Cu un guvern format, în proporţie de 75 la sută, din foştii miniştri ai lui Boc” puterea nu a făcut niciun pas pentru detensionarea situaţiei şi pentru rezolvarea crizei politice din România, apreciază Călin Felezeu. „Mă deranjează faptul că, în condiţiile fragilităţii actualei majorităţi parlamentare, reprezentanţii minorităţilor, altele decît cea maghiară, hotărăsc destinul României. O asemenea situaţie este nefirească şi incorectă, faţă de ţara care le-a oferit mai multe drepturi decît oricare alt stat” a adăugat istoricul Călin Felezeu, profesor universitar.
„Blaga va fi noul preşedinte al partidului”
Preşedintele organizaţiei turdene a Partidului „România Mare” Doru Anca, referindu-se la demisia premierului Emil Boc, a spus că aceasta a venit ca o consecinţă aşteptată după ce nemulţumirile populaţiei au răbufnit, declanşînd seria protestelor de stradă, care au început în luna ianuarie. „Emil Boc nu a înţeles că nu tăierile din venituri ci investiţiile pot relansa economia naţională şi acest lucru l-a costat” consideră Doru Anca. Liderul peremiştilor turdeni apreciază că miniştrii Anca Boagiu, Elena Udrea şi George Ialomiţeanu îşi vor păstra portofoliile şi în viitorul guvern. În ceea ce priveşte viitorul politic al fostului premier Emil Boc, preşedintele organizaţiei PRM Turda, Doru Anca pronostichează îndepărtatrea acestuia şi de la şefia PD-L: „Blaga va fi noul preşedinte al partidului. Să nu uităm că actualul preşedinte al Senatului a insistat pentru ca Boc să demisioneze, ceea ce s-a întîmplat”. Potrivit scenariului avansat de către Doru Anca, democrat-liberalii îl vor mazili pe Boc de la preşedinţia partidului cu ocazia unui congres extraordinar. „Prin încredinţarea frîielor lui Vasile Blaga, democrat-liberalii speră că vor stopa căderea liberă a partidului, consemnată de toate sondajele de opinie” crede Doru Anca.
“România are nevoie de un guvern nou, nu de unul cosmetizat”
În ceea ce îl priveşte pe liderul organizaţiei locale a PSD, Cristian Matei, acesta a exprimat punctul de vedere al social-democraţilor turdeni: “Considerăm demisia lui Emil Boc drept prima victorie a voinţei politice a cetăţenilor români, care au cerut în stradă acest lucru. ...Plecarea Guvernului Boc reprezimtă un prim pas către soluționarea crizei politice și deschide calea spre alegerile anticipate, singura soluție democratică solidă, pentru intrarea ţării pe un făgaș normal. Susţinem solicitarea imperativă de organizare a alegerilor anticipate, cerere formulată de altfel şi de USL Cluj”.
Cristian Matei consideră că “preşedintele ţării, Traian Băsescu, trebuie să îşi asume public eşecul guvernării Boc. România are nevoie de un guvern nou, nu de unul cosmetizat, în care cîţiva pioni neagreaţi de populaţie să fie schimbaţi cu figuri noi, dar tot marionete manevrate de acelaşi păpuşar, preşedintele-jucător Traian Băsescu. Demisia Guvernului Boc nu reprezintă o rezolvare a tensiunilor sociale ce au scos ţara în stradă, ci începutul procesului de declanşare a alegerilor anticipate. La nivel local, cît şi la nivel central, avem nevoie de o formulă politică nouă, competentă și lipsită de orice suspiciune de corupție”, a precizat Cristian Matei, preşedintele PSD Turda.
“Credem că România are nevoie de un guvern nou, legitimat de voinţa electoratului, cu adevărat liber exprimată. Acest guvern trebuie să rezulte ca şi o consecinţă a alegerilor anticipate, deoarece nu ne putem permite, ca şi naţiune, să repetăm experienţa de care am avut parte în ultimii trei ani, cînd puterea executivă în statul român a fost încredinţată celui mai incompetent guvern din ultimii 22 de ani”, a adăugat Cristian Matei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu