luni, 20 februarie 2012

La Spitalul municipal Turda: O femeie a fost ţinută 11 zile legată de pat

de Emil HĂLĂŞTUAN
Într-un salon de la compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Municipal Turda o femeie a zăcut legată de pat vreme de 11 zile. Revoltată de „tratamentul umilitor” la care a fost supusă Doina Sas, o femeie în vîrstă de 66 de ani, fiica acesteia, Eva Sas, a relatat cazul reporterilor Pro Tv. După o filmare cu camera ascunsă, miercuri, 15 februarie, prin intermediul postului de televiziune amintit, toată ţara afla despre cazul femeii care zăcea legată de pat la spitalul din Turda.
După ştirea difuzată de postul Pro Tv, Doinei Sas i s-au desfăcut legăturile din tifon ce îi ţintuiau mîinile de patul în care zace. Fiica acesteia, Eva Sas, a reclamat cazul atît la Colegiul medicilor Cluj, cît şi la Poliţiile municipale din Turda, respectiv din Cluj-Napoca.
Eva Sas povesteşte că mama sa a fost internată, în 26 decembrie 2011, la Clinica Chirurgicală nr. 2 din cadrul Spitalului Judeţean Cluj. În 4 ianuarie anul acesta, medicii de acolo o operau pe Doina Sas, diagnosticată cu ocluzie intestinală. Aflată în secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirugicale nr. 2, în 9 ianuarie Doina Sas a suferit un stop cardio-respirator. După resuscitare, pacienta a fost transferată la Clinica Chirurgicală nr. 1 a aceluiaşi Spital Judeţean Cluj şi internată de asemenea la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. (A.T.I).
Potrivit relatării Evei Sas, odiseea mamei sale a continuat. În 24 ianuarie, Doina Sas părăsea Clinica Chirurgicală nr. 1, pentru a reveni iarăşi la „Chirurgie 2”. De acolo, pacienta, care locuieşte în Turda a fost trimisă, în 3 februarie, la spitalul municipal din localitate. „De la Chirurgie 2 au telefonat la 112, au chemat o ambulanţă şi astfel au transferat-o pe mama la compartimentul A.T. I al spitalului din Turda. Deşi mama era şi este conştientă, odată ajunsă la spitalul din Turda acolo au legat-o de pat şi au ţinut-o aşa din 4 pînă în 16 februarie. Oricît s-a rugat de asistente să o dezlege, acest lucru s-a întîmplat abia după ştirea difuzată miercuri, 15 februarie la Pro Tv. Joi, 16 februarie, cînd a vizitat-o tatăl meu, mama era dezlegată”, a povestit Eva Sas. Pentru a afla dacă s-a procedat corect atunci cînd mama sa a fost legată de pat, Eva Sas a depus plîngeri, la poliţiile din Turda, respectiv din Cluj-Napoca, împotriva medicilor Georgeta Turcu, de la compartimentul A.T.I al Spitalului municipal Turda şi Bogdan Stancu, de la Clinica Chirurgicală nr. 2 a Spitalului Judeţean Cluj. Potrivit avocatului Adrian Rad, care o reprezintă pe Eva Sas, aceasta îi acuză pe cei doi medici de malpraxis şi neglijenţă în serviciu.
Directorul medical al Spitalului municipal Turda, dr. Marieta Derner, a declarat că pacientei Doina Sas, în vîrstă de 66 de ani, i s-au legat mîinile cu tifon deoarece manifesta tendinţa de a se deconecta de la aparatele care o ajută să trăiască. „Mai mult de două-trei ore nu poate rezista neintubată” a precizat medicul Marieta Derner. Conform fişei medicale, Doina Sas suferă de eventraţie abdominală gigantă sifoombilicală (un soi de hernie apărută post-operator în zona buricului), insuficienţă respiratorie acută, protezată mecanic, stare post stop cardio-respirator, bronhopneumonie de aspiraţie şi obezitate de gradul III.
Avocatul spitalului turdean, Mihai Giurgea, a declarat că acum se află în curs de derulare o anchetă internă, ce va stabili dacă procedurile medicale aplicate în cazul pacientei Doina Sas se justifică, din punct de vedere al regulamentelor şi normelor spitaliceşti. „Săptămîna viitoare se va întruni Consiliul de Etică al spitalului. Acolo se va discuta despre legalitatea procedurilor aplicate” a încheiat Mihai Giurgea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu