marți, 8 noiembrie 2011

“Turda – oraşul otrăvit” nominalizat pentru premiile The Association for International Broadcasting (AIB)

de Emil HĂLĂŞTUAN
Reportajul “Turda – oraşul otrăvit” realizat de o echipă a televiziunii Antena 3 şi difuzat în 6 martie, pe acelaşi post, la debutul emisiunii “În premieră” realizată de Carmen Avram, face parte din cele şase producţii de televiziune nominalizate la secţiunea “documentar de investigaţie” pentru a fi premiate la cea de-a şaptea ediţie a “International Media Excellence Awards” eveniment organizat anual de AIB. Celelate cinci producţii nominalizate la aceeaşi categorie au fost realizate de televiziunile Aljazeera English - Qatar, BBC – Marea Britanie, The Danish Broadcasting Corporation – Danemarca, Channel News Asia – Singapore şi CNN International – SUA. Producţiile nominalizate pentru cea de-a şaptea ediţie a “International Media Excellence Awards” au fost selectate în urma voturilor primite de la vizitatorii platformei Yahoo!Maktoob unde organizatorii au postat filmele participante la concurs. Printre participanţi s-au aflat televiziuni din Australia, Franţa, Germania, India, Japonia, Nigeria, Qatar, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din multe alte ţări. Un juriu, alcătuit din 40 de membri, din 23 de ţări de pe toate continentele, din care face parte şi directorul postului Radio România Internaţional, Eugen Cojocariu, va decide producţiile cîştigătoare. Gala de premiere are loc miercuri, 9 noiembrie, la Londra.
Subiectul reportajului “Turda – oraşul otrăvit” îl reprezintă deşeurile toxice, în special mercurul şi hexaclorciclohexanul rămase în perimetrul fostelor Uzine Chmice din Turda, dispărute de pe harta oraşului după privatizarea fabricii, la sfîrşitul secolului XX. Filmul scoate în evidenţă pericolul pe care l-ar reprezenta pentru populaţia Turzii, în opinia realizatorilor documentarului, cantităţile de mercur, de ordinul tonelor, rămase la suprafaţa pămîntului sau infiltrate în subteran, pe teritoriul fostelor Uzine Chimice din Turda.
Prin difuzarea reportajului “Turda – oraşul otrăvit” la gala de la Londra, problema terenurilor contaminate cu deşeuri periculoase poate conferi oraşului de pe malul Arieşului o tristă notorietate la nivel mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu