de Emil HĂLĂŞTUAN
În această vară se consolidează legăturile dintre lumea cultural-artistică a Turzii şi cea din Satu-Mare. În aceeaşi perioadă în care pictorul turdean Cornel Vana participă, cu 15 lucrări, la o expoziţie organizată la Satu-Mare, Galeria Municipală de Artă din Turda găzduieşte o expoziţie de grafică, fotografie şi pictură, alcătuită din lucrări realizate de către Dan Alexandru şi Robert Costea, respectiv de proaspăt absolventa Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Maria Virginia Botar, turdeancă cu „dublă cetăţenie”, după cum s-a autodefinit tânăra, în vârstă de 22 de ani, aflată la prima sa epoziţie, după cea de absolvire, organizată la începutul lunii iulie. „Am demarat cu această expoziţie o serie de schimburi interculturale cu alte oraşe. Organizarea acestei expoziţii, vernisată la sfârşitul săptămânii trecute, a fost posibilă datorită sprijinului oferit în acest sens de către regizorul Ovidiu Cosac, la rândul său artist fotograf”, a declarat preşedintele Societăţii „Filarmonia” Turda, Iosif Stegaru.
Scenograful Radu Alexandru, de la Teatrul de Nord din Satu-Mare, a expus lucrări de grafică ce reprezintă colectivităţi umane a căror activitate cotidiană artistul o vede metamorfozată într-un carnaval aproape grotesc, atribut conferit de măştile purtate zi de zi de fiecare dintre noi. Robert Costea, coleg cu Radu Alexandru la teatrul sătmărean, pasionat de artă fotografică şi multimedia, participă la expoziţia de la Turda cu fotografii ce surprind scene din teatru.Cel de-al treilea expozant, Maria Virginia Botar, singura dintre cei trei artişti prezentă “în carne şi oase” la vernisarea exxpoziţiei, eveniment petrecut joi, 14 iulie, la Galeria Municipală de Artă din Turda, a surprins prin prezentarea unui triptic, intitulat “Eu te-am făcut, eu te omor”. Cele trei lucrări ale Mariei Botar, ce au constituit lucrarea sa de licenţă, reprezintă materializarea unei idei “extrem de personale” a artistei. “Lucrarea, cu trimitere directă spre mine, am dedicat-o cumva tatălui meu. Voiam un altfel de portret de familie, în care să arăt că tatăl meu, actor care se metamorfozează pe scenă în zeci şi sute de ipostaze, acasă redevine un om normal, care plăteşte facturile, face piaţa, adică este un civil obişnuit. I-am pictat pe tata, pe mama şi m-am pictat fără veşminte, pentru a sugera astfel că în intimitatea familiei fiecare se leapădă de măşti pentru a se arăta aşa cum este”.
Maria Virginia Botar, deşi se află la prima expoziţie după absolvirea, cu “magna cum laudae” a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, are lucrări în colecţii particulare din Spania, Franţa şi România. Deşi oficial se declară turdeancă, deoarece “aşa scrie în buletin” Maria Virginia Botar locuieşte la Turda doar în vacanţă, la Satu-Mare, unde lucrează părinţii săi “stă în chirie” iar ultimii ani şi i-a petercut la Cluj-Napoca, aşa cum va face şi în continuare, deoarece din această toamnă va urma masteratul.
Expoziţia găzduită de Galeria Municipală de Artă din Turda, strada Libertăţii nr.2, rămâne deschisă publicului până la sfârşitul acestei luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu