de Emil HĂLĂŞTUAN
„Expoziţia artiştilor turdeni” organizată de filiala locală a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, reuneşte, la Galeria municipală de Artă din Turda, lucrări de sculptură, sculptură în sticlă, picturi şi tapiserie. Autorii acestor exponate, patru la număr, sînt Suba Laszlo, Nagy Annamaria, Marta Deleanu şi Labancz Lorant.Amatorii de arte plastice posibilitatea de a admira sculpturi în piatră, lemn sau metal, realizate de către Suba Laszlo din 1967 pînă în prezent. Practic, la expoziţia de acum Suba Laszlo prezintă, mai ales, fotografiile unor lucrări, precum busturile lui Gheorghe Doja şi Petofi Sandor, sau cele ale Fecioarei Maria, respectiv a Fiului risipitor, amplasate, ca de altfel toate sculpturile de mari dimensiuni realizate de artist, fie la Ghindari, localitatea de baştină a sculptorului, fie la Turda, oraşul unde acesta trăieşte de cîteva zeci de ani. În „expoziţia artiştilor turdeni” Suba Laszlo înfăţişează publicului şi macheta unui monument destinat marcării proclamării libertăţii practicării a patru culte religioase creştine (romano-catolic, reformat, ortodox şi unitarian), fapt realizat de către Dieta Transilvaniei, ai cărei membri s-au reunit, în anul 1568, la Catedrala Romano-Catolică din centrul Turzii. În discursul său, rostit cu ocazia vernisării „Expoziţiei artiştilor turdeni” eveniment petrecut vineri, 28 octombrie, preşedintele filialei locale a UAP, Alexandru Picovici, adresîndu-se îndeosebi viceprimarului Turzii, Mircea Irimie, îşi exprima speranţa că într-o zi, fie aceasta şi prin anul 2015, autorităţile turdene vor găsi banii necesari realizării ansamblurilor sculpturale create de către Suba Laszlo, aflate acum doar în stadiul de machete.
Marta Deleanu, pictor consacrat, prezintă la expoziţia găzduită la Galeria municipală de Artă, de pe strada Libertăţii nr. 2 din Turda, o serie de pasteluri, gen în care artista excelează, dar şi colaje printate, realizate prin metode specifice tehnicii computerizate. Lucrările de tapiserie realizate de către Labancz Lorant se remarcă, în opinia lui Alexandru Picovici „prin relaţia interesantă între lumină şi umbră” iar în ceea ce o priveşte pe Nagy Annamaria aceasta surprinde prin explozia formelor primordiale „ordonate parcă de un flux magnetic în lucrările sale realizate din sticlă”, după cum aprecia preşedintele filialei UAP Turda. Nagy Annamaria merge cu îndrăzneala sa pînă acolo încît a încercat să realizeze, nici mai mult, nici mai puţin, decît ţesături din sticlă, tentativă pe care amatorii de arte vizuale o pot vedea întruchipată în cele două lucrări de acest gen expuse de către artista din Cîmpia Turzii.
Un alt mebru al UAP, filiala Turda, Alin Bîlcu, recomanda vizitărea zilnică a aceastei expoziţii „pentru a ne lua doza cotidiană de optimism”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu