joi, 31 mai 2012
Adevărurile politice ale lui Ştefănie
de Emil HĂLĂŞTUAN
Aşa cum adevărul juridic poate diferi întrucâtva de realitate şi adevărul politic se deosebeşte, pe alocuri, de adevărul adevărat. De obicei, politicienii folosesc jumătăţi de adevăruri. Oamenii aflaţi în funcţii alese Încep propoziţii de genul “am făcut” sau “am vrut” dar, adesea, uită să le încheie cu ceea ce a rezultat.
Un bun exemplu al unei astfel de practici l-a oferit, recent, primarul Turzii, Tudor Ştefănie. La forumul cetăţenesc desfăşurat marţi, 29 mai, Ştefănie a spus, printre altele, că în cei opta ni de când deţine funcţia de edil-şef al Turzii, preocuaprea sa principală a reprezentat-o crearea locurilor de muncă. Şi, pentru a argumenta spusele sale, Ştefănie a amintit de locurile de muncă create după modernizarea Salinei şi de cele apărute la agenţii economici privaţi, ca o consecinţă a acestui fapt.
Dar cifrele, reci, impasibile şi fără de culoare politică, îl contrazic pe Ştefănie: În 2005, al doilea an de când acesta deţinea funcţia de primar, Turda avea 11618 locuri de muncă, potrivit datelor Direcţiei Generale de Statistică Cluj. Peste cinci ani, în 2010, Turda avea 10157 locuri de muncă, ceea ce înseamnă o scădere de circa 1500 de slujbe, în cinci ani. Deşi nu există statistici publice la zi, este uşor de închipuit că în intervalul 2010-2012, ani de criză economică, numărul locurilor de muncă din Turda nu a crescut. Dacă se ia în calcul şi reducerea, cu 25 la sută, a salariilor personalului bugetar, dispusă de guvern în anul 2010, practic aceasta înseamnă o reducere, cu un sfert, a locurilor d muncă din sectorul bugetar, ceea ce pentru Turda ar însemna că deşi au lucrat, să spunem 2000 de aomeni, de plătit au fost plătite 1500 de salarii!
Or, cine a tăiat salariile? Guvernul Boc, adică cel condus de preşedintele PDL, partid din care face parte şi Tudor Ştefănie.
Potrivit altor informaţii aflate în evidenţele Direcţiei Regionale de Statistică Cluj, în oraşul «măreţelor realizări ale lui Ştefănie» se înregistrau 306 căsătorii în anul 2005, dar numai 105, în anul 2010. Dacă în anul 2005 s-au mutat, cu domiciliul, din Turda, 697 de persoane, cinci ani mai târziu numărul acestora a crescut la 1032. În acelaşi timp, numărul persoanelor care au ales să îşi stabilească domiciliul în Turda a crescut, de asemenea, de la 564, în 2005, la 791, în 2010. Per ansamblu, socoteala iese cu minus, pentru că în 2005 numărul celor care au plecat este mai mare cu 133 de persoane decât a celor care au venit, iar în 2010 discrepanţa este şi mai evidentă, diferenţa crescând la 241 în favoarea plecaţilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu