de Emil HĂLĂŞTUAN
Indiferent de ceea ce le-ar place edililor turdeni să audă, după patru întîlniri cu cetăţenii, desfăşurate în cartierele Poiana, Turda Nouă, Băi Sărate şi Centru, la întîlnirea ce a avut loc marţi, 14 februarie, la Şcoala „Teodor Murăşanu” viceprimarul oraşului, Mircea Irimie, a recunoscut că „starea drumurilor a rămas cam de mîntuială”. Starea proastă a străzilor din Turda, una din cele două probleme majore, ce, alături de lipsa locuinţelor, provoacă cele mai multe nemulţumiri turdenilor, persistă, în ciuda celor peste 6 milioane de euro, bani luaţi cu împrumut de autorităţile locale şi cheltuiţi, în ultimii doi ani, tocmai pentru reabilitarea şi modernizarea străzilor din oraş.
Mircea Irimie i-a informat pe cei peste 120 de cetăţeni care au participat la întîlnirea de marţi, 14 februarie, că în acest an se vor mai moderniza 24 de străzi din Turda. Printr-un program guvernamental, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), se va asigura finanţarea pentru modernizarea străzilor Decebal şi Cucului, din cartierul Turda Nouă şi a străzii Mihai Eminescu, ce face legătura între centrul Turzii şi strada Dr. Ioan Raţiu, vizavi de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” . În lista aprobată de MDRT mai figurează străzile Războieni, de lîngă Parcul Central, Viorelelor, Armoniei, Izvor, din cartierul Oprişani şi încă cinci străzi din cartierul Poiana.
Cu un nou împrumut, de 2 milioane de euro, ce, potrivit lui Irimie, urmează să fie contractat de autorităţile locale, se intenţionează modernizarea, în acest an, şi a străzilor Alexandru Ioan Cuza, Dr. Ioan Raţiu, Gheorghe Bariţiu, G-ral Dragalina, 22 Decembrie 1989, Abatorului, Aurel Vlaicu, Frăgărişte, Axente Sever, Gheorghe Lazăr şi a aleilor dintre blocurile situate în zona centrală a Turzii.
Printre lucrările edilitare preconizate a se executa în 2012, dar şi anul viitor, Mircea Irimie a enumerat modernizarea celor 48 de staţii de autobuz din Turda, lucrare începută în 2011 şi redeschiderea, pînă la vară, a Băilor comunale. Acestea vor funcţiona, ca şi odinioară, la parterul hotelului „Potaissa” din centrul Turzii, unde se va amenaja un veritabil centru de sănătate, după cum i-a asigurat viceprimarul oraşului, Mircea Irimie, pe participanţii la întîlnirea ce a avut loc marţi, 14 februarie, la Şcoala „Teodor Murăşanu”.
Proiectul cu finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, prin intermediul Progamului Sectorial de Mediu, s-a concretizat, spune Irimie, prin reabilitarea a 63 la sută din reţelele subterane de apă şi de canalizare ale Turzii. Cele două treimi ale reţelelor de apă şi de canalizare modernizate satisfac autorităţile locale, mai ales într-un an electoral, dar treimea de reţele formată în continuare din conducte vechi de cîteva zeci de ani, provoacă nemulţumirea locuitorilor de pe străzile rămase în afara programului finanţat din fonduri europene. Acestora, viceprimarul Mircea Irimie speră că le-a dat o veste bună, atunci cînd a precizat că, prin intermediul programului naţional de infrastructură, reţeaua de apă se va extinde pe încă şapte, iar cea de canalizare pe alte 13 străzi din Turda.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, prin programul guvernamental iniţiat în 2009, la Turda s-au anvelopat 25 de blocuri. Mircea Irimie a declarat că o listă ce cuprinde încă 100 din cele peste 300 de blocuri din oraş. aşteaptă undă verde de la MDRT, pentru a obţine finanţare nerambursabilă prin intermediul programelor post-aderare derulate de Uniunea Europeană.
În ciuda sumedeniei de veşti bune, spusele viceprimarului Mircea Irimie au fostprimite cu neîncredere şi chiar cu ostilitate, de marea majoritate a participanţilor la întîlnirea organizată la Şcoala „Teodor Murăşanu” din zona centrală a Turzii. Din partea autorităţilor publice locale, la întîlnire au mai participat Doru Anca şi Jean Ovidiu Oprea,membri ai forului deliberativ turdean, împreună cu directorul tehnic al primăriei, Emil Dardai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu